Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008 προκήρυξαν ΓΣΕΕ κι ΑΔΕΔΥ με αίτημα τη διευθέτηση του ζητήματος των συμβασιούχων. Ακολουθούν τα δελτία τύπου

της ΓΣΕΕ

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις και οι εξορμήσεις της ΓΣΕΕ, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών για την ενημέρωση και συμμετοχή όλων των εργαζομένων στην 24ωρη Γενική Απεργία της ΤΡΙΤΗΣ 21/10/08 με κεντρικό σύνθημα:

«ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ»

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα απεργιακή συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στο Πεδίο Αρεως και στους χώρους που έχουν προσδιορίσει τα Εργατικά Κέντρα στην περιφέρεια.

Στη γενική απεργία θα πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ με καθολική συμμετοχή.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς (για τη διευκόλυνση των διαδηλωτών) θα συμμετέχουν στην Απεργία ως εξής:

ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΤΡΑΜ: από έναρξη βάρδιας – 09:00π.μ και από 21:00 – λήξη βάρδιας

ΕΘΕΛ: έναρξη βάρδιας έως 08:00π.μ και από 18:00 έως λήξη βάρδιας

ΟΣΕ και Προαστιακός πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και εντείνουν τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις για να αποκρούσουν την άδικη, αντικοινωνική και αντεργατική πολιτική λιτότητας και φόρων για τους εργαζόμενους και προνομίων για τους τραπεζίτες.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

και της ΑΔΕΔΥ

Α Π Ε Ρ Γ Ο Υ Μ Ε

ΤΡΙΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

η θέση σου υποβαθμίζεται και το βιοτικό σου επίπεδο κάθε χρόνο χειροτερεύει από τον περιορισμό βασικών οικονομικών, κοινωνικών, συλλογικών και εργασιακών δικαιωμάτων σου.

Όταν

η λιτότητα έχει γίνει μόνιμη πολιτική επιλογή και τα εισοδήματά σου μειώνονται, ενώ αντίθετα τα υπερκέρδη των οικονομικά ισχυρών πολλαπλασιάζονται.

Όταν

μόνο για το 2008 η απώλεια των αποδοχών σου με βάση την εισοδηματική κυβερνητική πολιτική και τον επίσημο πληθωρισμό ξεπερνά το 3% και με βάση τις καταναλωτικές σου δαπάνες, φτάνει το 4,5 με 5%.

Όταν

η ακρίβεια ροκανίζει τις χαμηλές αποδοχές σου και τα δάνεια σε πνίγουν.

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι,

Όταν

οι υποσχέσεις για νέο μισθολόγιο μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο και από Κυβέρνηση σε Κυβέρνηση και οι ενσωματώσεις ακόμη και επιδομάτων σε βασικούς μισθούς δεν έχουν κανένα όφελος σε μισθούς και συντάξεις αλλά χρησιμοποιούνται για την αφαίμαξη των εισοδημάτων μας.

Όταν

συνεχίζεται η φορολογική αδικία σε βάρος σου.

Όταν

οι Δημόσιες Υπηρεσίες και Επιχειρήσεις έχουν βγει στο σφυρί και ιδιωτικοποιούνται είτε άμεσα, είτε μέσα από τις ΣΔΙΤ.

Όταν

βασικά δημόσια κοινωνικά αγαθά όπως η παιδεία, η υγεία εμπορευματοποιούνται και με το Νόμο για τα ΚΕΣ γίνεται προσπάθεια να περάσει από το παράθυρο η τροποποίηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Όταν

τα ασφαλιστικά σου δικαιώματα είτε με το Σιούφα, είτε με το Ρέππα, είτε με την Πετραλιά μπαίνουν στην κλίνη του Προκρούστη και αρνούνται ακόμη και την ένταξή σου στο καθεστώς των ΒΑΕ που προσπαθούν να φαλκιδεύσουν.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Όταν

οι εργασιακές μας σχέσεις ανατρέπονται και ελαστικοποιούνται.

Όταν

αντί για τη μονιμοποίηση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εκτάκτων προωθούν τη βαθμολογική τους εξέλιξη για να νομιμοποιήσουν την κατάργηση της μονιμότητας.

Όταν

προσπαθούν κάθε κρίση να την ρίξουν στις πλάτες σου με κριτήριο πάντα τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Όταν

το φάντασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης ταξιδεύει από την Αμερική στην Ευρώπη και προσπαθούν και πάλι με πρόσχημα την κρίση να αφαιρέσουν δικαιώματά σου.

Όταν

παίζουν τα ασφαλιστικά σου δικαιώματα, τα όνειρά σου, την ίδια τη ζωή σου στα χρηματιστήρια.

Τότε

η αδιαφορία είναι συνενοχή και ο αγώνας η μόνη επιλογή.

Διεκδικούμε

Προστασία του εισοδήματος και αναβάθμιση των αποδοχών μας με ουσιαστικές αυξήσεις

Νέο ενιαίο μισθολόγιο με 1.350 ευρώ Β.Μ.

Δίκαιο φορολογικό σύστημα

Προστασία και αναβάθμιση των Δημοσίων Υπηρεσιών, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις και τις ΣΔΙΤ

Επέκταση των ΒΑΕ στο Δημόσιο, προστασία του θεσμού και διεύρυνση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και παροχών

Ενιαία μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο. Μονιμοποίηση των εκτάκτων αορίστου χρόνου και όσων καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε,

Δεν έχουμε το δικαίωμα:

Να παραμένουμε απαθείς

Να περιοριζόμαστε μόνο σε διαπιστώσεις

Να αφήσουμε του άλλους με τις πολιτικές τους να αποφασίζουν για τα δικαιώματά μας, για την ίδια μας τη ζωή.

Με τον αγώνα μας μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Στις 21 Οκτωβρίου 2008

απεργούμε μαζί με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Όλοι στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις.

ΠΗΓΕΣ:
  1. http://www.adedy.gr/adedy/site/home/ws/front-page/center+column/sort-units/front.csp
  2. http://www.gsee.gr/news/news_view.php?id=910

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2008

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για τα αυτόνοητα δικαιώματα.

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Η ΠΟΕΙΔΔ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ) ΚΗΡΥΣΣΕΙ
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11-3μμ (11:00-15:00) ΚΑΙ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12μ(12:00) ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ - ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ {μία απλοική εκτίμηση}

Ανησυχία επικρατεί στους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ. Ο λόγος; Κατάργηση ειδικών λογαριασμών. "Δεν θα πληρωνόμαστε;!". Παραθέτω άρθρα του ΝΟΜΟΥ 3697/2008, Φ.Ε.Κ. 194/τ.Α'/25.09.2008 (όλος ο νόμος μπορεί να αναγνωσθεί στην ιστοσελίδα του taxheaven) που αφορά την "ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ - ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ"

ΜΕΡΟΣ Α'
Αρθρο 1

Ειδικοί Λογαριασμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος νόμου ως ειδικοί λογαριασμοί νοούνται:
α. Οι λογαριασμοί που λειτουργούν με νομική και διαχειριστική αυτοτέλεια, τροφοδοτούνται από το προϊόν κοινωνικών πόρων, έχουν συσταθεί με ειδικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις και δια των οποίων καταβάλλονται παροχές σε υπαλλήλους ή εξυπηρετούνται άλλοι ειδικοί σκοποί.
β. Οι επιτροπές και όλες οι διοικητικές διαδικασίες, διοικητικά σχήματα και μορφώματα διοικητικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, μέσω των οποίων διατίθενται κοινωνικοί πόροι σε υπαλλήλους ή σε άλλους ειδικούς σκοπούς.

Αρθρο 2
Κατάργηση Ειδικών Λογαριασμών

1. Εντός διμήνου από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου καταργούνται όλοι οι Ειδικοί Λογαριασμοί του άρθρου 1 του νόμου αυτού, που λειτουργούν σε Υπουργεία, Ν.Π.Δ.Δ. και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.
[...]
Αρθρο 3
Εξαιρέσεις

1. Από τις διατάξεις του άρθρου 2 του παρόντος νόμου, εξαιρούνται:
[...]
ε. Ο λογαριασμός για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση.
[...]
Αρθρο 4
Όροι λειτουργίας διατηρούμενων Ειδικών Λογαριασμών - Έλεγχος δαπανών αυτών

1. Οι διατηρούμενοι λογαριασμοί του προηγούμενου άρθρου εξακολουθούν να ισχύουν μόνο για εξυπηρέτηση του σκοπού για τον οποίο συστάθηκαν.
[...]
Αρθρο 36
Eναρξη ισχύος

Οι διατάξεις του παρόντος νόμου αρχίζουν να ισχύουν από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επί μέρους διατάξεις του.



Απο την ανάγνωση του νόμου συμπεραίνει κανείς ότι
~θα καταργηθούν όλοι οι ειδικοί λογαριασμοί απο τη στιγμή που εκδίδεται το ΦΕΚ του νόμου
~τα έσοδα θα παρουσιαστούν ως έσοδα του κράτους (πλασματική αύξηση των εσόδων του κράτους για τα μάτια του κόσμου- εγχώριου και ευρωπαϊκού!)
~θα εξαιρεθούν οι λογαριασμοί για την απασχόληση (οι εργαζόμενοι που πληρώνονταν απο τους ειδικούς λογαριασμούς θα συνεχίσουν να πληρώνονται- έστω και καθυστέρημενα όπως συνηθίζεται).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΥΠΠΟ, Αθήνα, 09-10-2008 (τα σχόλια είναι σε {})



9/10/08


Οι συμβασιούχοι στο
Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων


Πραγματοποιήθηκε στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) στις 8/10 η συζήτηση των προδικαστικών ερωτήσεων του Πρωτοδικείου Ρεθύμνου (Υποθέσεις C-378-380), σχετικά με συγκεκριμένες υποθέσεις συμβασιούχων και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συμβασιούχους όλης της χώρας. Την συζήτηση σφράγισε η δυναμική παρουσία συμβασιούχων, αντιπροσωπείες των οποίων συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο του ΔΕΚ και με πανό και συνθήματα διεκδίκησαν τη δικαίωσή τους. Συγκεντρώθηκαν 100 δασοπυροσβέστες, εκπρόσωποι των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού, των Δήμων και των ΕΛΤΑ καθώς επίσης και ο γεν. Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ κ. Ηλιόπουλος. Τους εργαζομένους εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Φωτεινή Δερμιτζάκη, Κώστας Τοκατλίδης (εκπρόσωπος ΓΣΕΕ) και Μαρία-Μαγδαληνή Τσίπρα (εκπρόσωπος ΑΔΕΔΥ). Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η κ. Σαμώνη, ενώ από την πλευρά της Επιτροπής παρενέβη τη κ. Πατακιά.
Από την πλευρά των εργαζομένων τέθηκε στο στόχαστρο το ΠΔ 164/2004 και οι ανεπάρκειές του, συγκρινόμενο και με τον προηγούμενο νόμο 2112/1920 που όριζε ευνοϊκότερα τα θέματα κατάχρησης συμβάσεων. Συγκεκριμένα εξετάστηκε:
• Κατά πόσον μπορεί να εφαρμόζεται ο νόμος 2112/1920 που προβλέπει ότι ακόμα και μία σύμβαση που συνάπτεται καταχρηστικά για να καλύψει πάγιες ανάγκες μπορεί να μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, σε περιπτώσεις που το ΠΔ 164/2004 κρίνεται ανεπαρκές.
• Κατά πόσον το ΠΔ 164/2004 εφαρμόζει το πνεύμα της Κοινοτικής Οδηγίας περί μη κατάχρησης των συμβάσεων. Αν το μέτρο που προβλέπει το ΠΔ 164/2004 για την αποτροπή της κατάχρησης των συμβάσεων, δηλαδή η επιβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο και προστίμου στην αρμόδια υπηρεσία, σε περίπτωση καταχρηστικής σύμβασης, είναι αποτελεσματικό. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απέδειξαν ότι το μέτρο αυτό είναι αναποτελεσματικό για την ελληνική πραγματικότητα, ενώ ευνοϊκότερο για τους εργαζόμενους μέτρο είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, όπως προβλέπει ο νόμος 2112/1920.
• Ερώτημα υπήρξε για το χρονικό πεδίο εφαρμογής του ΠΔ 164/2004 το οποίο θεσπίστηκε με δύο χρόνια καθυστέρηση από την προθεσμία εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν εφαρμόστηκε στους συμβασιούχους που εργάζονταν στη μεταβατική αυτή περίοδο.
• Τέθηκε ακόμα το θέμα του κατά πόσον πρέπει να ερμηνεύεται ότι το Σύνταγμα στο άρθρο 103 απαγορεύει εντελώς τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου ή αν απαγορεύει μεν τη μετατροπή των συμβάσεων που καλύπτουν έκτακτες ανάγκες, αλλά όχι όσων συνάπτονται καταχρηστικά για να καλύψουν πάγιες ανάγκες.

Η νομική εκπρόσωπος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπερασπίστηκε την ισχύ του ΠΔ, καθώς και ότι είναι ο μοναδικός νόμος που εφαρμόζει την Κοινοτική Οδηγία αντικαθιστώντας το νόμο 2112/1920{υποστηρίζοντας μάλιστα ψευδώς ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ και κάνοντας έπειτα δικαστική κ...τούμπα παραδεχόμενοι την αξία του, βλ. ΕΘΝΟΣ 13/10/2008 σελ 22}. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής υποστήριξε ότι το ΠΔ εφαρμόζει την Κοινοτική Οδηγία 1990/70ΕΚ και αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη μη κατάχρησης των συμβάσεων.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΔΕΚ και άλλοι δικαστές με τις ερωτήσεις τους τάχθηκαν υπέρ των εργαζομένων ρωτώντας την εκπρόσωπο της Επιτροπής για το αν μπορούν οι έλληνες δικαστές να κρίνουν αν οι συμβάσεις μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, αν μπορούν να υπάρξουν νέες διατάξεις που να καλύπτουν το πρόβλημα κατάχρησης των συμβάσεων και αν μπορούν οι δικαστές να ακολουθούν και άλλους νόμους για να αναγνωριστεί η φύση των συμβάσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάσθηκε εν τέλει να παραδεχτεί πως το σύστημα προστασίας του Ν. 2112/1920 είναι προστατευτικό - και ότι, πάντως, θα μπορούσε να εφαρμόζεται παράλληλα ο Ν. 2112/2004 με το ΠΔ 164/2004, δηλαδή να μην αποκλείεται η εφαρμογή του Ν. 2112/1920 από το ΠΔ 164/2004.
Η Γενική Εισαγγελέας J. Kokott θα εκδώσει την εισήγησή της, η οποία θα είναι σημαντική για την τελική απόφαση {που θα εκδοθεί στις αρχές του 2009, βλ. ΕΘΝΟΣ 13/10/2008 σελ 22 }, στις 4 Δεκεμβρίου.
Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των εργαζομένων, Κ. Τοκατλίδης και Φ. Δερμιτζάκη, δήλωσαν: «Η προφορική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατέδειξε για άλλη μία φορά την αδυναμία των μέτρων που η Ελλάδα έλαβε εξ αφορμής μεταφοράς της Οδηγίας 1999/70/EK για την εργασία ορισμένου χρόνου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάχρηση και να προστατεύσουν τους εργαζομένους. Στη σημερινή διαδικασία δόθηκε η ευκαιρία να αντιπαρατεθούν τα επιχειρήματα των εργαζομένων και της Γ.Σ.Ε.Ε. με αυτά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχουμε, επομένως, τη βάσιμη αισιοδοξία ότι η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων θα επιφέρει την προσδοκώμενη αποκατάσταση και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου στην Ελλάδα, που δυστυχώς συνεχίζουν να υφίστανται κατάχρηση, έξι και πλέον έτη μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την ενσωμάτωση της Οδηγίας στην ελληνική έννομη τάξη.».


Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ